Fjelkners

Henrik von Grothusen 1959–2020

| Inga kommentarer

Henrik von Grothusen

Sekreteraren i Trädgårdsstadsföreningen, Henrik von Grothusen, är död. Han omkom den 14 mars i samband en tragisk brandolycka på Kättilö i Gryt skärgård, Östergötland. Henrik besökte då familjens sommarställe.

Jag talade med Henriks bror i veckan. Han bekräftade att Henrik omkom i samband med en brand på sommarstället. Branden utbröt av okänd anledning. Räddningstjänst och polis var snabbt på plats men byggnaden gick inte att rädda.

Sista gången jag talade med Henrik var dagen före olyckan. Han berättade då, med sedvanlig entusiasm, om ett initiativ om digitalisering av gamla Brommabilder – negativ och Super 8-film – som han förberedde för Trädgårdsstadsföreningen. Meningen var att vi skulle ha diskuterat projektet på ett syrelsemöte några dagar senare.  

Henrik tyckte om »det fina gamla Bromma«, det var hans uttryck för allt som var värt att skyddas och bevaras i trädgårdsstaden. Han var rena uppslagsboken när det gällde tolvans spårvagn: sträckningen, vagnmodellerna, hållplatserna, väntkurerna, turtätheten … Bara för några veckor sedan ordnade han en spårvagnsarkeologisk exkursion med några vänner. Syftet var att finna resterna av tolvans stickspår från Smedslättstorget till Solvik (som aldrig byggdes). Redogörelsen från den promenaden hann Henrik inte lämna.

I styrelsekretsen lärde vi känna Henrik som en varm och generös medmänniska. Han var initiativrik och pådrivande. Ibland fick vi hålla honom tillbaka när idéerna blev för många och yviga. Men han var också lojal och plikttrogen. Protokollen från våra styrelsemöten levererade Henrik vanligen dagen efter. Saknaden efter Henrik känns redan stor. Henrik von Grothusen blev 60 år.

För Trädgårdsstadsföreningens styrelse
Christian Reimers, orförande

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Måleributiken