Fjelkners

Välbesökt möte om byggandet i Bromma

| Inga kommentarer

Trots århundradets värsta snöoväder blev det fullsatt på Coffeehouse by George vid Alviks torg när Brommaliberalerna (9/11) bjöd in till ett öppet seminarium om framtidens byggande och boende i Bromma. Till en experpanel hade inbjudits representanter för två diametralt motsatta ståndpunkter på förtätningen i trädgårdsstaden: Gustav Svärd, en av grundarna till YIMBY (Yes In My Back Yard) och undertecknad.
     Två aktiva liberaler ingick också i panelen: Hanna Wistrand (ordförande i Liberalerna, Bromma) och Björn Ljung (guppledare i Stadsbyggnadsnämnden). Isabel Smedberg–Palmqvist, från Liberalernas partikansli, var moderator för diskussionen.
liberalerna-911
Björn Ljung lanserade Liberalernas alternativ till NIMBY eller YIMBY – QIMBY 
(Quality In My Back Yard) vid ett välbesökt möte om framtidens boende och byggande i Bromma.
Två timmar gick snabbt. Publiken var aktiv och ställde många bra och relevanta frågor. Varför har politikerna tappat initiativet i stadsplaneringen? Varför tillåts kommunens tjänstemän att styra? Hur skulle det gå till om Liberalerna fick bestämma?
     Gustav Svärd, som visserligen inte själv är Brommabo, framhöll förtätning som den bästa, ekonomiskt mest effektivtiva, miljömässiga och rättvisa metoden att bygga bort bostadsbristen. »Förtäta förorterna och gör dem stadsmässiga«, var hans recept. Många villaägare i publiken hade svårt att köpa Gustav Svärds bild av »förorten« som ett enhetligt begrepp. Det finns lämpliga ställen att förtäta även i Bromma, men knappast i trädgårdsstaden.
     Björn Ljung lanserade Liberalernas svar på den tvisten: QIMBY (Quality In My Back Yard). Förtätningen är inte en kvantitativ fråga, utan en kvalitativ. Det som är bra på ett ställe är kanske dåligt på ett annat. Det ska blir intressant att höra mer om hur Liberalerna vill integrera detta nya begrepp i Bromma.
Bra initiativ av Liberalerna att bjuda in till detta möte. Att döma av uppslutningen och diskussionsviljan finns det ett mycket stort engagemang för stadsbyggnadsfrågor i Bromma. Stora framtidsfrågor är Vision Alvik och omdaningen av Brommaplan. För att inte tala om den allra hetaste potatisen: Bromma flygplats.
    Och om mintre än två år är det val igen!
Christian Reimers

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Måleributiken