Fjelkners

Idag lanseras Värna Västerleds trädgårdsstad

| Inga kommentarer

I dag den 28 november står vi på Ålstensjulmarknad och då lanserar vi vårt förvaltningsprogram – Värna Västerleds trädgårdsstad.

Vi har låtit ta fram ett material om trädgårdsstadens kulturhistoriska karaktär och arkitektoniska kvalitéer, med råd om hur dessa ska värnas idag och i framtiden. Förvaltningsprogrammet omfattar områdena Alvik, Äppelviken, Smedslätten, Ålsten, Stora Mossen, Höglandet, Nockeby och Nockebyhov, men är även applicerbart på områden som Olovslund och Ulvsunda trädgårdsstad. 

Vad berättar den här bilden om hur köket har sett ut över olika tidsepoker. Kan dess historia leda till nya idéer? Foto Torbjörn Nilsson

Varför ett förvaltningsprogram?

Trädgårdsstaden har en särskild karaktär som skiljer sig från den ordinära villastadens.

Trädgårdsstadens struktur är förvisso robust och Västerleds trädgårdsstad har klarat sig bra under sina dryga 100 år, men den är samtidigt känslig för förändringar som inte är anpassade till dess karaktär. Kulturvärdena och den där särskilda känslan som infinner sig när man vistas i en karaktärsfull miljö, kan ganska lätt gå förlorad om dess karaktärsdrag bit för bit förvanskas och kanske till slut försvinner.

Genom att värna och lyfta fram trädgårdsstadens inneboende karaktär, får kommande generationer samma möjlighet att glädjas av och uppleva Västerleds trädgårdsstad som vi själva gör och som de generationer som en gång var med om att uppföra den.

Läs mer i programmet som finns under menyn Kulturvärden eller följ bara länken nedan.

Med önskan om en trevlig första advent

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Måleributiken