Fjelkners

Fastighetsskatten kan bli en stor valfråga 2022

| Inga kommentarer

Texten nedan är en sammanfattning från Villaägarnas hemsida.

Det har blåst upp till politisk strid om fastighetsskatten. Den 13 mars kunde du läsa i Dagens industri att Anders Ygeman (S), som är ordförande för Socialdemokraternas Stockholmsdistrikt, ”tar strid för höjd kapitalskatt och fastighetsskatt”. Frågan kommer att avgöras på Socialdemokraternas kongress i november.

Även Miljöpartiet kommer att ta upp frågan om återinförd fastighetsskatt på sin kongress i oktober. Sedan tidigare vet vi att även Vänsterpartiet driver frågan om höjd fastighetsskatt.

V vill införa en skatt på taxeringsvärden över fyra miljoner
Hittills är det bara Vänsterpartiet som fastslagit hur de vill förändra fastighetsskatten. De vill införa en extra fastighetsskatt på 1,5 procent på den del av taxeringsvärdet som överstiger fyra miljoner kronor och där den kommunala fastighetsavgiften finns kvar i botten. Förslaget har sin udd riktad mot framför allt ett antal kommuner i Stockholms län.

MP vill höja taket för fastighetstaxeringen
Miljöpartiet är inne på en annan linje. De vill i stället höja taket. Idag finns 1,4 miljoner småhus i kommuner där det genomsnittliga taxeringsvärdet överstiger takbeloppet.

S i Stockholm och Skåne förordar olika modeller
Socialdemokraterna i Stockholm förordar ett borttagande av den ”progressiva beskattningen”. Socialdemokraterna i Skåne verkar dock vara medvetna om vilka förödande effekter detta skulle få både för enskilda hushåll och bostadsmarknaden i stort. De verkar snarare vilja införa en extra skatt över ett visst taxeringsvärde.

M, KD och SD kritiska till fastighetsskatten
Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna var snabbt ute och kritiserade förslagen från Socialdemokraternas distrikt och Miljöpartiet. De vill slå vakt om det system som råder idag, det vill säga där det finns en kommunal avgift som ökar i takt med taxeringsvärdet, men där det finns ett tak på cirka 8 500 kronor som ökar i samma takt som det allmänna löneläget.

C är otydliga i frågan
Centerpartiet har tidigare sagt nej till återinförd fastighetsskatt och till Dagens industri säger Annie Lööf lite kryptiskt att ”Centerpartiet går till val på vår politik, som innebär sänkta skatter på jobb och företagande”. Uttalandet kan tolkas på två sätt. Det kan innebära att de motsätter sig höjda skatter för småhusägare, men faktum är att ”nej till återinförd fastighetsskatt” inte är samma sak som nej till höjd fastighetsavgift.

L har tidigare drivit förslaget om höjd kommunal fastighetsavgift
Liberalerna har inte kommenterat förslagen offentligt ännu. De har tidigare varit tydliga med att de inte vill återinföra den gamla fastighetsskatten, men de har inte heller stängt dörren för förändringar i den kommunala fastighetsavgiften.

Läs hela artikeln på Villaägarnas hemsida

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Måleributiken