Fjelkners

Filmen om trädgårdsstaden

| 1 kommentar

Exklusiv visning för Trädgårdsstadsföreningens medlemmar.
Höglandsbio, tisdag 28 januari kl 19
Fri entré. Anmäl dig här!

Det här är en fyrtio år gammal film av regissören och Brommabon Anders Wahlgren. Filmen berättar om hur trädgårdsstadstanken föddes i England i slutet av artonhundratalet och vilken påverkan den har haft på framväxten av svenska trädgårdsstäder och närförorter.

Filmen visas numera mycket sällan, men vi har lyckats arrangera en specialvisning på Höglandsbio för Trädgårdsstadens medlemmar. Anders kommer själv till visningen för att berätta mer om sitt arbete och svara på frågor.

Anders Wahlgren

Anders Wahlgren, född 1946, är en svensk författare, regissör och filmare. Han är fil. kand. i konst- och arkitekturhistoria och känd för sina dokumentärfilmer om gamla tiders Stockholm. Anders var anställd på Sveriges Radio och Sveriges Television på sjuttio- och åttiotalen, men har därefter arbetat som frilansfilmare. Under julhelgen har SVT visat Bo (i) Staden, en ny filmserie i två delar. Visas även på STV Play.

Så här berättar Anders själv om sin film:

Trädgårdsstaden var en film jag gjorde 1978. Den ingick i en serie om stadsbyggnadsidéer som lagts på hyllan och glömts bort. De andra filmerna hette Storgårdskvarteret och Framtidsstaden

Alla tre är dokumentärer på nära en timme. Jag ville göra dessa filmer för att visa på alternativ i skuggan av kritiken mot miljonprogrammet, som i första hand var ett sätt att snabbt bygga bostäder, men där den fysiska miljön blev lidande.

I filmen Trädgårdsstaden tar jag upp några pionjärer som ville bygga en ny typ av mer mänskliga städer. En av dessa var Ebenezer Howard som runt slutet av 1800-talet började marknadsföra planer på den första trädgårdsstaden Letchworth som jag filmade. Denna stad följdes sedan av Welwyn Garden City där jag intervjuade den då 90-åriga Frederic Osborn i sitt vackra hem i Welwyn.

Frederic Osborns hem i Welwyn Garden, England.

Ett fantastiskt möte att få tala med den som varit assistent åt Ebenezer Howard och som fått förtroende av honom att anlägga den andra trädgårdsstaden Welwyn Garden City.

I filmen följer jag sedan den fortsätta utvecklingen av trädgårdstadsrörelsen i England, nämligen bildandet av »New Towns act.« Då nya städer växte upp runt London efter Andra världskriget. Idén spred sig också till Sverige i form av nya ytterstadsdelar som Vällingby, Farsta och Kista. I min bok Staden vi har till låns, som utkom 2016 på Carlssons förlag, utvecklar jag dessa tankegångar i fem olika städer.

Anders Wahlgren

En kommentar

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Måleributiken