Fjelkners

Förvirrat utspel av Villaägarna

| Inga kommentarer

Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef i Villaägarnas riksförbund, skriver en dabattartikel i Dagens Industri 5/2: »500 000 bostäder kan byggas i villaområden«. Som företrädare för en lokalförening i samma riksförbund känner jag inte alls igen mig. Det kan väl inte vara möjligt att Eliasson framför en gängse uppfattning? Skulle gamla detaljplaner förhindra nybyggnation? Det är ju precis tvärtom. Gamla detaljplaner möjliggör förtätningen av trädgårdsstaden. Och det är det som är problemet.

Västerleds Trädgårdsstadsförening, med drygt 1 400 medlemmar, är en av Villaägarnas största lokalföreningar i Sverige. Jag kan försäkra Villaägarnas rikslobbyister att vi för en helt annan kamp mot förtätningen på lokalnivå. I Bromma – liksom i Enskede, Hägersten, Älvsjö och i många andra stadsdelar runt Stockholm – hotas trädgårdsstäderna varje dag av ett fåtal byggherrar som köper in sig i de hundraåriga kulturmiljöerna. Byggloven godkänns av stadens tjänstemän – »på delegation« – i snabba processer där grannarna sällan tillfrågas, i strid med ursprungliga regelverk och detaljplaner. Politikerna duckar i Stadshuset.

Eliasson skriver:
En del av villaområdenas slumrande potential handlar om något svårfångat, nämligen social acceptans för förtätning. … Den som bygger åt sig själv överklagar inte sitt eget projekt. Kontakten med grannarna blir också annorlunda. Ett anonymt byggbolag torde stöta på mer lokalt motstånd än den som både bildligen och bokstavligen har egna rötter i kvarteret. … De boende själva har däremot goda möjligheter att fatta kloka beslut i detaljerna, eftersom de har ägnat åratal åt att lära känna området. … En tätare trädgårdsstad som fortfarande är just en sådan kräver fingertoppskänsla i det lilla och tydlighet om det stora.

Det är klart att grannarna protesterar när byggherrarna – som ofta bor i området! – hugger för sig. I Bromma pågår en överbudgivning av villor som rivs eller byggs ihop – kopplas – med nya radhus och flerbostadshus. Den ekonomiska hävstången i trädgårdsstaden är enorm när villor konverteras till bostadsrätter. Ibland inhiberas byggloven efter långa överklagandeprocesser, men då är kanske redan berg bortsprängda, tomter utjämnade och höga tallar och ekar nedsågade.

Marknadskrafterna håller på att bygga sönder det som för hundra år sen formades och planerades till exemplariska boendeformer. Nej, byggbranschen behöver inga nya lättnader för att förtäta ännu mer i redan uppvuxna villaförorter. Däremot behöver trädgårdsstaden försvaras – även av Villaägarna.

En längre version av denna artikel finns på bloggen BaraBromma

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Måleributiken