Fjelkners

Stadsmuseet 7 september

| Inga kommentarer

STOCKHOLMS STADSMUSEUM

Trädgårdsstäderna i Stockholm  100 år

Öppnar 7 september 2013, invigning kl 13
Guidade visningar kl 13.30 och 14.30

En liten utställning om Trädgårdsstaden i Stockholm och dess tidstypiska hus, färgsättningar och trädgårdar samt Trädgårdsstadens historik.

I år firar vi Stockholms Trädgårdsstäders 100 år. Trädgårdsstäderna är omtyckta och dess ideal med fokus på grönska, biologisk mångfald, rekreation och kvalitet i miljö, byggande och utformning är fortfarande aktuella. Gamla Enskede började byggas 1909 och Äppelviken 1913. Genom förutseende markköp förra sekelskiftet hade Stockholm Stad planerare förberett staden en grön och sund tillväxt utanför Malmarna.

Trädgårdsstäderna byggdes efter influenser från Englands Garden Cities som en reaktion mot den täta stenstaden. Trädgårdsstaden skulle vara grön, sunt och variationsrikt och hade den svenska småstaden som förebild med grönskande trädgårdar och en varierad blandad bebyggelse av parhus, radhus, villor och flerfamiljhus av hög arkitektonisk kvalitet. Tomterna uppläts med tomträtt och varvades med torg, parker och naturmark.

När Enskede och Äppelviken byggdes var landet runt Malmarna fortfarande ett typiskt jordbrukslandskap med dalar, höjder och bördig åkermark.  Byggandet under 10-talet avbröts under krigsåren och tog inte ordentlig fart igen förrän under 20-talet. Äppelvikens Trädgårdstad, i Nationalromantisk stil från 10-talet, har stadsplan, trädgårdar och blandad bebyggelse av hög arkitektonisk kvalitet fortfarande oförstörd och välbevarad.

Utställningen visar Trädgårdsstadens historia, tidstypiska hus, färgsättning och trädgårdar. Utställningen är framtagen i ett samarbete med Västerleds Trädgårdsstadsförening, Äppelvikens Kultur- och Miljögrupp, Västerorts Trädgårdssällskap samt TCPA, Town and Country Planning Association England.

Stadsmuseets hemsida

Inbjudan Trädgårdsstaden 100 år digital

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Måleributiken