Fjelkners

Trädgårdsstadens vänner fyllde Höglandsbion!

| Inga kommentarer

Fullt hus! 175 personer kom till VTF:s bokrelease på Höglandsbion. Alla vinkade med eget ex av den nya boken till fotografen (Torbjörn Nilsson).

175 trädgårdsstadsvänner kom till VTF:s seminarium och bokrelease på Höglandsbion i går kväll (6/3). Det var utgivningsdag för föreningens förvaltningsprogram Värna Västerleds trädgårdsstad. Bokens författare, byggnadsantikvarien Vicki Wenander, presenterade bokens innehåll och syfte.

VTF:s ordförande Torbjörn Nilsson hälsade välkommen. Förvaltningsprogrammet vänder sig till fastighetsägare, men också till stadens politiker och tjänstemän. Vad är det som gäller vid ombyggnad, renovering och markarbeten? Boken ger konkreta råd om om lagar och regler. Projektet har delfinansierats av Länsstyrelsen i Stockholm. Frågeställningarna illustrerades med en inledande film.

Här är filmen som inledde seminariet (10 minuter). Klicka här.

Politiker av många kulörer lyssnade, antecknade och deltog därefter i diskussionen. Cecilia Obermüller, som sitter i Byggnadsnämnden för MP, fick svara på frågor som egentligen var riktade till Stadsbyggnadskontoret. Även Stadsmuseet var representerat. Kommunfullmäktige hade samtidigt möte i Stadshuset, så konkurrensen om uppmärksamheten var stor på måndagskvällen. Men många med förhinder beställde böcker till sig själva och till kolleger.

Publikens frågor och den påföljande diskussionen leddes smidigt av VTF:s förre ordförande, Björn Hasselgren.

KG Scherman satt också i publiken. Scherman, Brommabo sen sextio år, var statssekreterare på Bostadsdepartementet och ledde arbetet med att ta fram Plan- och bygglagen (PBL) på 1970-talet. »Ministen, Elvy Olsson (C), ville decentralisera den statliga styrningen över bostadsbyggandet och föra över makten till kommunerna. Det var ett riktigt misstag!«, utbrast Scherman och drog ner kvällens största skratt i publiken.

»Men det går att finna stor hjälp i PBL också«, invände Vicki Wenander. Det är PBL som stipulerar Förvanskningsförbudet, Hänsynskravet och Kravet på anpassat underhåll«. Använd PBL för att försvara trädgårdsstadens intressen!

Men var höll alla yngre villaägare hus?
En kvinna i publiken noterade genomsnittsåldern hos åhörarna. Hon saknade den yngre generationen Brommabor. »Det är ju 30- och 40-åringarna som borde vara här. De som blåser ut fult fungerande kök och stenlägger halva trädgårdarna för att få plats med sina bilar – innan de flyttat in.« Och hela auditoriet nickade instämmande. Hur gör vi för att engagera de yngre till trädgårdsstadens försvar?

Missade du seminariet. Beställ boken så här
Gå till BaraBromma
Som medlem i Trädgårdsstadsföreningen får du rabatt. 
Ange rabattkod VTF i kassan.
Eller till Bokus
Du kan även köpa boken i Äppelvikens bokhandel.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Måleributiken