Fjelkners

Stadsdelen vill halvera bidraget till Grannstöd Bromma

| Inga kommentarer

VTF har läst Stadsdelsförvaltningens förslag till fördelning av föreningsbidrag 2020. Beslut ska fattas på Stadsdelsnämndens sammanträde på torsdag 23 april. Enligt reglerna kan bidrag beviljas till verksamhet som kompletterar eller stödjer nämndens verksamhet inom prioriterade områden och som överensstämmer med nämndens verksamhetsmål. Fyra områden är prioriterade för 2020:

  1. Verksamheter som bidrar till ökad trygghet i närområdet
  2. Hälsofrämjande verksamhet; 3. Digital kompetens för äldre; 4. Verksamheter för barn

Förvaltningen fäster stor vikt vid hur många medlemmar som föreningarna har. Föreningar med många medlemmar får högre bidrag än små föreningar, vilket ju låter rimligt.

70 volontärer spanar av gatorna för 80 000 Brommabor, varje dag.

Den enda förening som bedriver verksamhet inom det högst prioriterade området är Grannstöd Bromma. Sen 2009 patrullerar ett 70-tal volontärer Brommas gator med bil på sin fritid. Patrulleringen sker i samverkan med Polisen och deras iakttagelser rapporteras dagligen. Genom åren har tusentals ärenden rapporterats: till exempel pågående/misstänkt brottslighet, åverkan på vägmärken och skyltar, trasig belysning, klotter, skador/hinder för framkomlighet, sopdumpning, olycksfall – och så vidare.

Men nu vill Stadsdelsförvaltningen halvera bidraget till Grannstöd Bromma för att det är en sån liten förening (70 frivilliga chaufförer). Tala om missuppfattning. Ett pricksäkert skott i foten!  

Grannstöd Bromma har de senaste åren beviljats ett verksamhetsstöd på 50 000 kr. Bidraget har finansierat bilen som volontärerna patrullerar med. Nu föreslås en sänkning till 25 000 kr.  Fram till 2012 finansierades bilen av Folksam, men sen dess är Grannstöd Bromma beroende av andras stöd. Västerleds Trädgårdsstadsförening bidrar till exempel årligen med 11 000 kr till verksamheten.  

Tänk om, stadsdelspolitiker! Det här kan inte vara en blockskiljande fråga. Behåll bidraget till Grannstöd Bromma på förra årets nivå. Oavsett hur många medlemmar föreningen har, så gör var och en av dem en ovärderlig insats för samtliga invånare i Bromma.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Måleributiken